Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor már kialakult az érelmeszesedés. Az érelmeszesedés azonban lassítható, vagy akár meg is állítható. - Foglalkozás egészségügy magazin
részletek »

Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés

A foglalkozás egészségüggyel kapcsolatos információk, cikkek, érdekességek, témák és az ezzel foglalkozó üzemorvosok bemutatása.
Foglalkozás egészségügy magazin
Itt vagy: Foglalkozás egészségügy magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor már kialakult az érelmeszesedés. Az érelmeszesedés azonban lassítható, vagy akár meg is állítható.
A cukorbetegséghez hasonlóan
a magas koleszterinszintet is nevezhetjük néma kórnak, ugyanis önmagában nem jár fájdalommal, nem okoz tüneteket. Bajt közvetve vált ki, a hosszú évek során kialakuló érelmeszesedés, érszűkület, valamint a szív- és érrendszeri betegségek formájában.

A magas koleszterinszint lehet genetikai eredetű, okozhatja az egészségtelen életmód, de kialakulhat bizonyos betegségek kísérő tüneteként is: például pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség vagy a máj elzsírosodása miatt, illetve okozhatja bizonyos gyógyszerek hosszú távú szedése is.

Ez utóbbi esetben az alapbetegség gyógyítása után általában a koleszterinszint is rendeződik. A táplálkozási eredetű magas vérzsírszint helyes étrenddel befolyásolható, a genetikai eredetű zavar esetén pedig a diéta mellett gyógyszeres kezelésre is szükség van.
Hirdetés

Hogyan kerül a vérbe a koleszterin?

Koleszterint nem csak étellel veszünk magunkhoz, májunk is termeli, és e kettő együtteseként alakul ki a koleszterinszintünk, amely egy meghatározott értékig kifejezetten hasznos. A koleszterin ugyanis fontos építőanyaga a szervezet sejthártyáinak, bizonyos hormonok, vitaminok alkotórésze, ezen kívül megtalálható az epesavakban is. Továbbá az idegsejtek is koleszterinben gazdag burokba ágyazódnak, amit a vér juttat el a sejtekhez.

Gond akkor van, ha a vér koleszterinszintje magasabb, mint az optimális működéshez szükséges mennyiség. Ilyenkor megemelkedik a szérum-koleszterinszint, a felesleg pedig lerakódik az érfalakon, hosszútávon ateroszklerózis, azaz érelmeszesedés kialakulását eredményezi, amely számos további állapot, például a szívinfarktus és a stroke (szélütés) fellépésének kockázatát növeli jelentős mértékben.

Háromféle koleszterint különböztetnek meg: két "károst" és egy "jót". A káros koleszterinek az LDL és a VLDL, a jó pedig a HDL. Laboratóriumi vizsgálattal számszerűleg külön-külön is meghatározhatók az egyes összetevők, gond akkor van, ha a jó (HDL) koleszterinszintje alacsony, illetve ha az összkoleszterinszint magas.

Az érelmeszesedés folyamatában az LDL-(rossz) koleszterin játssza a főszerepet. A folyamat akár már huszonéves korban elkezdődhet: húszas éveikben elhunyt fiatalok (elsősorban férfiak) boncolása során nem ritkaság, hogy előrehaladott plakk-képződésre derül fény. Ám szerencsére azért széleskörben nem jellemző a nagyfokú lerakódás ilyen korban: az érelmeszesedés következtében kialakuló koronáriás szívbetegségek megjelenése férfiak esetében inkább 50 év fölött, nőknél 60 éves kor körül és a fölött jellemző.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - érelmeszedés, koleszterin, egészség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-11-13 07:41:28
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü