Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Foglalkozás egészségügy fórumon
részletek »

Foglalkozás egészségügy fórum

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Foglalkozás egészségügy fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: foglalkozasegeszsegugy.tlap.hu » Foglalkozás egészségügy fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Baleseti hozzátartozói nyugellátások2013.11.22. 14:59 | Válaszolok | #66564
Baleseti hozzátartozói nyugellátások

Hol és hogyan kell igényelni a baleseti hozzátartozói nyugellátásokat és a baleseti járadékot?
A baleseti járadékot írásban, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell igényelni az igénylő lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál.

A baleseti hozzátartozói nyugellátásokat, ha a jogszerző nem nyugdíjasként hunyt el, az igénylő lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell igényelni. Ha a jogszerző már nyugellátásban részesült a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell benyújtani.

Az igény elektronikus úton is előterjeszthető.

Orvosi szakról2013.11.22. 13:47 | Válaszolok | #66563
Orvosi szakról

Az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszak magában foglalja a korábbi képzési rendszer három szakját: a diagnosztikai képalkotó, az optometrista és az orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus képzéseket. A szakon olyan szakembereket képeznek, akik munkájuk során önállóan látnak el analitikai feladatokat, és kisebb orvosi laboratóriumok, diagnosztikai részlegek irányítói pozíciójában is megállják a helyüket. Szakterületükön belül jártasak a korszerű méréstechnikai, informatikai és számítástechnikai ismeretekben, a gazdálkodási és adatfeldolgozási technikákban.

Az alapszakon belül választható négy szakirány az orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitika, az orvosi kutatólaboratóriumi analitika, a képalkotó diagnosztikai analitika és az optometria.

Az orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitika szakirány terepe a laboratórium. Az itt végzett elemzések célja leletek előállítása a közvetlen gyógyítói munka támogatására (pl. vér-, szövettani vizsgálat), ami önálló munkavégzést igényel ? olyannyira, hogy a szakirányon végzettek kislaboratóriumok, illetve laboratóriumi részlegek analitikai munkáját is irányíthatják. Működési területük a klinikai kémia, izotópdiagnosztika, mikrobiológia, szövettan, citológia, hematológia.

Az orvosi kutatólaboratóriumi analitika szakirányon végzettek az orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikusokhoz hasonlóan laboratóriumi körülmények között végzik munkájukat; a különbség az általuk elvégzett elemzések célja. Az általuk elvégzett elemzések az orvosi kutatásban hasznosulnak, így munkájuk a ?hétköznapi? gyógyítástól kissé eltávolodva a tudományos vizsgálatokhoz biztosít gyakorlati hátteret. Ez a hivatás az elemző szemléletmód mellett az orvosi kutatólaboratóriumi analitikusoktól kutatói érdeklődést is követel. Működési területük a sejtbiológia, genetika, molekuláris genetika, molekuláris biológia, molekuláris morfológia, immunológia, sejttenyésztés.

A képalkotó diagnosztikai analitika szakirány olyan szakembereket képez, akik biztonsággal, önállóan üzemeltetik a modern képalkotó berendezéseket (pl. röntgen, ultrahang), ismerik az ehhez kapcsolódó eljárásokat, a rendelkezésükre álló információk képi feldolgozását, értékelését és archiválását. Az optometria szakirányhoz hasonlóan mindennapi kapcsolatban állnak a páciensekkel, hiszen ők végzik a terápiás eljárások előtti felkészítést. Figyelmük a vizsgálat alatt is a beteg felé irányul.

Az optometria szakirány olyan szakemberek képzése, akik megszerzett tudásuk birtokában képesek önállóan látszerészeti segédeszközök (szemüveg, kontaktlencse) felírására. A képzés során elsajátított optikai, optometriai, méréstechnikai ismereteket, eljárásokat önállóan alkalmazva, a legoptimálisabb látásélesség elérésére törekszenek. A klinikai gyakorlatok során elsajátított vizsgálati módszerek alkalmazásával felismerik a szembetegségeket, hozzájárulva ahhoz, hogy a páciensek időben szemorvosi ellátásban részesülhessenek.

Üzemorvos csalás2013.11.18. 23:53 | Válaszolok | #66525
Üzemorvos csalás

Csalás vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat szabálysértési eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság egy ál-álláshirdető ellen.

A jelenleg ismeretlen elkövető az egyik internetes oldalon egy kft. nevében édességcsomagolói állást hirdetett több városban - tájékoztatta a Szeged24-et Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az álláskeresőktől önéletrajzot kért. A hirdető válaszlevelében arról tájékoztatta a jelentkezőket, hogy amennyiben az üzemorvosi vizsgálat díját (6500 forintot) egy általa megadott számlaszámra átutalják, szerződést köthetnek. Azt is megadta, hogy a vizsgálatra Szegeden egy művelődési házban kell megjelenni. A megadott helyen és időpontban azonban senki sem várta az érdeklődőket.

A rendőrség kéri, hogy aki jelentkezett az álláshirdetésre, valamint elutalta az orvosi vizsgálat díját, jelentkezzen a Szegedi Rendőrkapitányság Tarjánvárosi Rendőrőrsén (Szeged, Olajbányász tér 1.), vagy munkaidőben hívja a 62/562-400-es telefonszám 1699-es mellékét.

Foglalkozás egészségügy magazin hírek
Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
Mikor forduljon orvoshoz ízületi... A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. A rheumatoid arthritis tünetei időről-időre megjelenhetnek, aztán elmúlhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbi panaszok: Az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek...
Modernebb lesz a bonyhádi kórház
Modernebb lesz a bonyhádi kórház Korszerűsítik a bonyhádi kórházat és rendelőintézetet 264 millió forintos...
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az... A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor...
Cukorbetegség2013.11.18. 23:49 | Válaszolok | #66524
Cukorbetegség

A diabéteszesek betegségük lefolyása során nagyon kevés időt töltenek el gondozó orvosuk társaságában, a fennmaradó időben önmaguknak kell intézni mindazt, ami a betegség menedzselésével együtt jár.

A cukorbeteg férfiak egy részénél nem vagy csak rövid időre alakul ki merevedés az együttlét során. A probléma lelki és szervi kezelésével azonban a legtöbb ilyen jellegű probléma kezelhető, illetve megelőzhető.

Alvászavar2013.11.18. 23:49 | Válaszolok | #66523
Alvászavar

Az alvás és az anyagcserehelyzet szoros kapcsolatban áll a 2-es típusú cukorbetegek esetében is. Bizonyos esetekben ugyanis az alvási szakaszok megemelhetik a diabéteszes vércukorszintjét.

Hirdetés
Mennyi idő alatt ürül ki a THC?2013.11.15. 23:41 | Válaszolok | #66496
Mennyi idő alatt ürül ki a THC?

Férjemmel babát szeretnénk vállalni. Elég gyakran használt mindkettőnk marihuánát több éven keresztül. Két hónapja egyáltalán nem élünk vele. Mennyi idő alatt tisztul ki a THC a szervezetből annyira, hogy teherbe eshessek? Milyen káros hatásai lehetnek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

***

Kedves Kérdező!

A THC és metabolitjainak felezési ideje 50 óra. De mivel zsírban oldódik, ezért raktározódhat a zsírsejtekben, így később, amikor valaki például fogy, felszabadulhat a zsírsejtekből, ezért lehetséges, hogy a vizeletből a szerhasználat után akár 1-3 hónap múlva is kimutatható, de ez függ a fogyasztás gyakoriságától. Vérben egyébként 3-8 óráig detektálható.

A kiürülés fokozott folyadékbevitellel gyorsítható, mely a vizelet kiválasztást fokozza. A terhesség során használt THC hatására a magzat kisebb súllyal jöhet világra.

Tudniuk kell, hogy a THC-nak milyen sok káros hatása van, mind testileg, mind pszichésen.

Több adat is szól amellett, hogy égéstermékeik hatására csökken a tesztoszteron szint, a spermium sejtek mozgékonysága és száma. Azaz a gyermekvállalás esélyét is befolyásolja.

THC - Pszichés függőséget okoz

A fentiek mellett súlyosbíthatja a szívbetegséget, krónikus náthát és bronchitist, tüdőrákot is okozhat.

Pszichés függőséget is okoz, elvonási tüneteket produkál elhagyása után és meglévő pszichiátriai kórképek kiújulhatnak hatására, túladagolás is lehetséges.

Krónikus használata során emlékezetzavar alakulhat ki, motiváció hiány, érdektelenség, figyelemzavar.

Ezek pedig következményes munkahelyi problémákhoz vezetnek. Mindenképpen fejezzék be használatát, gyermekvállalással pedig utána várjanak 3-4 hónapot.

Mire jó az üzemorvos?2013.11.15. 23:38 | Válaszolok | #66495
Mire jó az üzemorvos?

Tudjuk, hogy mire jó a fogorvos, háziorvos, gyerekorvos, a különböző szakágakra specializálódott orvosok, de sokunknak kevés fogalma van arról, hogy mi is a haszna és kötelessége egy üzemorvosnak. Romániában jelenleg minden törvényes munkavállalónak kötelező évente legalább egyszer megjelennie a munkaorvosnál, de hogy tulajdonképpen milyen vizsgálatokat kellene elvégeznie az erre specializálódott szakembernek, arról keveset tudunk.
Statisztikák szerint évente akár 100?150 millió megbetegedést munkahelyi ártalom okoz, ezek közül a leggyakoribbak a mozgásszervi megbetegedések, de allergiás, bőrés légzőszervi rendellenségek és a halláskárosodás is élen jár a listán.

Kormányrendelet alapján minden cégnek kötelező üzemorvost fogadnia, aki biztosítja az egészségügyi ellátást az alkalmazottak számára. Az üzemorvos feladata, hogy rendszeresen ellenőrizze a dolgozók egészségügyi alkalmasságát, és neki kell eldöntenie, hogy a leendő munkavállalók alkalmasak-e az adott munka elvégzésére. A munkába állást megelőző vizsgálaton túl időszakos vizsgálatokat végez, illetve a munkaviszony megszűnésekor záró vizsgálatot készít a munkavállaló egészségi állapotáról. Amennyiben hosszabb betegállományból tér vissza a dolgozó, köteles megvizsgálni, hogy teljesen meggyógyult-e, és a foglalkozás közben szerzett betegségeket és sérüléseket is ki kell vizsgálnia.

Az üzemorvos feladata egyrészt a munkahelyi megterhelés (fizikai, szellemi, lelki) és a munkakörnyezeti tényezők felkutatása, folyamatos ellenőrzése, másrészt hogy javaslatot tegyen arra, milyen módszerekkel lehet ezeket olyan szinten tartani, ami nem károsítja az egészséget. Feladata továbbá a munkavállalók egészségének ellenőrzése, és részt vesz a munkavédelmi előírások üzembe helyezésében, a munkabaleset kivizsgálásában. A munkáltatókat munkahigiéniai tanácsadással segíti, feladatai közé tartozik a veszélyhelyzetek megelőzése is.

Minden alkalmazottnak, függetlenül attól, hogy hol dolgozik, legalább évente egyszer (vagy gyakrabban, a munkahelyi kockázati tényezők függvényében) meg kell jelennie orvosi ellenőrzésre, még akkor is, ha nem szenved semmilyen idült betegségben. A periodikus ellenőrzés összetett, az adott orvosi szolgáltatáscsomagok különböznek a munkahelyi kockázati tényezők függvényében: por, mérgező anyagok, zaj, hő, veszélyes sugárzás, stressz, fizikai megterhelés stb. Ha az előírt rendszerességgel megjelenünk az üzemorvos rendelőjében, az orvosnak lehetősége van a rizikófaktorok felmérésére, és tünetmentes kóros állapotokat is felfedezhet (leggyakoribb a magas vérnyomás), valamint javasolhat kiegészítő vizsgálatokat, szűrővizsgálatokat.

Az üzemorvost a beteg egyéb alkalmassági vizsgálatok elvégzése miatt is felkeresheti.

Lehetőség van arra, hogy az üzemorvos gyógyszert írjon fel, amennyiben a munkavállaló megbetegszik, kérhető nála védőoltás beadása, és szemészeti alapvizsgálatot is végezhet. Szükség esetén hatásköre feljogosítja, hogy szűrővizsgálatra küldje el a dolgozót.

dr. Gál Ramóna Éva, gyermekgyógyász rezidens

Kormányrendeletről2013.11.15. 23:34 | Válaszolok | #66494
Kormányrendeletről

1995-ben egy kormányrendelet megszüntette az állam kötelezettségét a munkavállalók üzemi orvosi ellátásával kapcsolatban, ugyanakkor kötelezte a munkáltatókat, hogy dolgozóik részére munka-egészségügyi, úgynevezett foglalkozás egészségügyi ellátást biztosítsanak. Míg korábban a munkaadóknak és az egészségügyi szolgáltatóknak a területileg illetékes Állami Népegészségügyi Tiszti Szolgálatnak (ÁNTSZ) tartoztak bejelentési kötelezettséggel, 2007-ben a regisztrálás és az ellenőrzés is az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hatáskörébe került.

A cégvezetők feladata a bevallást elkészíteni

A foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos bevallást nem a könyvelőnek kell elkészítenie, hiszen nem állnak rendelkezésére az ehhez szükséges adatok. Ez a kötelezettség a cégvezetőket terheli, akik kötelesek ezt elkészíteni és eljuttatni minden év február 15-ig a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségnek.

A munkáltató - a magánszemély munkáltató kivételével - a működése megkezdését követő két hónapon belül köteles az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségének bejelenteni
székhelyének és telephelyeinek címét,
tevékenységeit,
a számára foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató nevét és címét,
a foglalkoztatott, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásban részesülő munkavállalók számát és foglalkozás-egészségügyi osztályba sorolását.

Abban az esetben, ha a szolgáltatási szerződés megszűnik vagy a szolgálatot ellátó orvos személyében változás következik be, ezt a változás bekövetkezésétől számított három napon belül jelenteni kell.

Dohányzásról ...2013.11.15. 23:33 | Válaszolok | #66493
Dohányzásról ...

Amikor először rágyújtott, kevésbé élvezhette.

Aztán kellemessé vált - később pedig már hiányzott. Egy-egy szál után pedig frissebbnek és aktívabbnak is érezhette magát. Ha pedig ideges lett, olyan megnyugtató volt elszívni egy szál cigit... Ez a két hatás - a szellemi aktivitás, és rohanó világunk túlfeszített tempójának elviselése, az ellazulás - kényszeríti a dohányost, hogy rágyújtson. Észrevétlenül függővé válhat bárki. Aztán, hogy jól érezze magát, egyre többször követeli szervezete a nikotint. Az csak a dohányos személyiségétől függ, mennyire enged a csábításnak.

Amibe oly sokan kapaszkodnak:
a dohányzásnak szertartása van
ismeretlen társaságban a cigaretta kínálása átsegít a kezdeti kommunikációs nehézségeken

Ezek olyan kényszerek, amelyekről le kell mondani, ha valaki eldönti, hogy leszokik. A nikotinról le lehet mondani örökre, egyik pillanatról a másikra - de szervezetünknek természetesen komoly hiányérzete lesz! Gondolkodott már azon, hogy milyen munkát végez egy dohányos ember? Egy szál elszívása alatt átlagosan 10-szer emeli a dohányos ember szájához a cigarettát. Ha ezt napi húsz szállal számoljuk, már 200 kézmozdulatnál tartunk. Egy hét alatt 1400 - szor, egy év alatt pedig 73000 - szer zajlik le ez a mozdulatsor. A cigarettázás a dohányos mindennapjainak rendszeres, rutinos tevékenysége lesz. A legtöbben automatikusan gyújtanak rá étkezés után, telefonálás vagy kávézás közben - vagy gondoljanak a nehéz, fokozott koncentrációt igénylő helyzetekre, vagy a stresszhatásokra.


A leggyakoribb kérdés: Mi a jó módszer?

Mindenkinek egyedi módszerre van szüksége. A leszokni akaró dohányosnak el kell határoznia magát, hogy végérvényesen lemond a füstölgő rudacskákról. Nevezze meg azt a napot, amikor véglegesen leteszi a cigarettát - még az öngyújtót is tegye ki a táskájából, nehogy kísértésbe essen. Az élet különösen nehéz pillanataiban gondoljon arra, hogy csak az a nap legyen dohányzás mentes. A cigaretta gyakran átsegít a nehéz helyzeteken - de nem az egyedüli segítőtárs. Akár gyűjtheti is egy külön perselyben azt a pénzt, amit eddig erre a szenvedélyére költött!

Gondolta volna, hogy egy átlag dohányos egy életen át a levegőbe füstöl egy jó autót?
Mindezekkel együtt nem lesz könnyű dolga. Készüljön felé arra, hogy barátai kínálni fogják - és eszébe fog jutni, hogy még egy utolsó szálat... Az a legjobb, ha tudatosodik Önben, hogy mire is vállalkozott. A dohányosok egyharmada évente elhatározza, hogy felhagy szenvedélyével, de pusztán önerőből ez alig 2%-nak sikerül! A legtöbb embernek eszébe sem jut, hogy valakitől segítséget kérjen, pedig baráti szó és a társaság remek fogódzó lehet ebben az időszakban. Talán a legfontosabb a kellő motiváció mellett az, hogy tartsa a kapcsolatot azzal az orvossal, aki akár naponta is meghallgatja a dohányzás nélkül átélt napok nehézségeit.

Végül egy adat - kommentár nélkül:
A nemdohányzó ember átlag 12 évvel tovább él, mint dohányzó embertársai....

tlap.hu2012.11.20. 13:02 | Válaszolok | #56359
tlap.hu

Üdvözlünk a(z) foglalkozasegeszsegugy.tlap.hu fórumán!

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü