Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Foglalkozás egészségügy - Kockázatbecslés képes leírás - Foglalkozás egészségügy.tlap.hu
részletek »

Foglalkozás egészségügy - Kockázatbecslés - Foglalkozás egészségügy.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: foglalkozasegeszsegugy.tlap.hu » Foglalkozás egészségügy - Kockázatbecslés
Keresés
Találatok száma - 14 db
A kardiológiai kockázatbecslés

A kardiológiai kockázatbecslés

Szeptember utolsó vasárnapján, a Szív Világnapján szembesülnünk kellett azzal, hogy a magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg, napi 70 embert éri hirtelen szívhalál. Dr. Ádám Zsófia, az Oxygen Medical kardiológusa arról a kockázatbecslésről beszélt, amelyből kiderül, milyen esélyünk van egy súlyos, akár életet veszélyeztető betegségre. A tünetek gyakran későn jelentkeznek A kardiológiai kockázatbecslés a szív- és érrendszeri megbetegedések várható előfordulását vizsgálja. A hajlamosító tényezők felismerésével és kezelésével a betegség megelőzhető. A kockázatszámítás nemzetközileg egységesen történik, előzetes konferenciák konszenzusai alapján. A beteg szükséges vizsgálati adatait figyelembe véve a kockázatot számszerűsítjük, az elkövetkező években a betegség várható megjelenését százalékban fejezzük ki, majd az eredmény alapján alacsony és magasabb kockázatú csoportokat alakítunk ki.

A törvényi kötelezettségből fakadó kockázatbecslés

A törvényi kötelezettségből fakadó kockázatbecslés

Cél: A törvényi kötelezettségből fakadó kockázatbecslés elkészítése és évenkénti felülvizsgálata Végeredmény: Az ÁNTSZ a működési engedély kiadásától számított egy éven belül minden fogászati rendelőtől megköveteli a kockázatbecslése elkészítését és annak évenkénti felülvizsgálatát. Tevékenység: A kockázatbecslés elkészítése a tulajdonos vagy a rendelő felelős vezetői számára bír kiemelt jelentőséggel, hiszen munkavédelmi szempontból ők felelnek a rendelőben dolgozókért. A törvény előtt csak akkor vonhatóak felelőssége egy nem várt munkabaleset bekövetkezéséért, ha nem tettek meg minden a kockázatok felméréséért és azon minimalizálásáért. A kockázatbecslés elkészítése így tehát nem csak egy szükségtelen adminisztrációs teher, amit megkövetel az ÁNTSZ, hanem egy bizonyító erejű dokumentum, amelyben a felelős vezető igazolni tudja, hogy törvényben leírt módon tett eleget a munkavállalók biztonságnak szavatolási kötelezettségért. Ez jelentős mértékben csökkenti a felelősségre vonhatóságot és az esetleges munkaügyi peres eljárások esélyét. Fontos azonban, hogy ez a dokumentum ne csak fióknak szülessen meg, hanem az publikus legyen a szervezet minden tagja számára.

Biológiai kockázatértékelés

Biológiai kockázatértékelés

Biológiai kockázatbecslés / kockázatértékelés - Kémiai kockázatbecslés/kockázatértékelés A kockázatbecslés/kockázatértékelés a munkáltató legáltalánosabb, további intézkedéseket megalapozó, előre vetíthető káreseményeket megelőző komplex feladata, amelynek fő célja a munkavállalók optimális munkakörülményeinek megteremtése és egészségük megőrzése. A kockázatértékelés elkészítése munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül, munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szakember közreműködése tehát nélkülözhetetlen a feladat elvégzéséhez. Cégünk nemzetközileg is elismert, kiváló szakemberekből álló csapata garantálja a hatóságok által elfogadott, megbízható, a hétköznapi gyakorlatban is jól használható kockázatértékelés elkészítését. A kockázatértékelés elvégzését az 1993 évi XCIII. törvény 54. §-a írja elő. A munkáltató valamennyi munkahelyre vonatkozóan köteles elvégeztetni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok felmérését, és ennek dokumentálását. Valamennyi tevékenységét lényegében erre alapozva kell megkezdenie és folytatnia. A munkahelyi kockázatértékelés szempontjából a legfontosabb, hogy a munkáltató a kockázatértékelést, a kockázatkezelést és a megelőző intézkedések meghatározását elvégezze.

Foglalkozás egészségügy magazin hírek
Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
Mikor forduljon orvoshoz ízületi... A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. A rheumatoid arthritis tünetei időről-időre megjelenhetnek, aztán elmúlhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbi panaszok: Az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek...
Modernebb lesz a bonyhádi kórház
Modernebb lesz a bonyhádi kórház Korszerűsítik a bonyhádi kórházat és rendelőintézetet 264 millió forintos...
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az... A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor...
Denkstatt Hungary

Denkstatt Hungary

Kémiai kockázatbecslés Kémiai kockázatbecslés, kémiai kockázatértékelés A kémiai kockázatbecslés végrehajtása folyamán áttekintésre kerül, hogy a munkavállalót milyen veszélyes anyag, veszélyes készítmény, keverék veszélyeztetheti, és milyen óvintézkedések szükségesek az egészségkárosodás megelőzése érdekében. A kémiai kockázatbecslés tulajdonképpen a vegyi anyagokra, veszélyes készítményekre vonatkozó munkavédelmi kockázatértékelés, vagyis kémiai kockázatértékelés.

Egészségkárosító kockázatok

Egészségkárosító kockázatok

Ez a Munkahelyi Kockázatbecslés? Annak a feltérképezése, hogy a munkahelyeken milyen és mekkora egészségkárosító kockázatok érnek minket. Jelentenek-e ezek a kockázatok, rövid vagy hosszú távon az emberi szervezetre, környezetre veszélyt, ártalmat. Célja, a veszélyek megállapítása mellett, hogy a fellépő veszélyekre, ártalmakra azok csökkentése érdekében intézkedési terv kerüljön kidolgozásra, ezáltal javítva az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés munkahelyi körülményeiket. Kötelező-e ez rám nézve, mint munkáltatóra a Munkahelyi Kockázatbecslés elkészítése? A Munkahelyi Kockázatbecslés elkészítését, a munkáltatók részére, az 1993. évi XCIII. tv. a munkavédelemről írja elő. A törvény a munkáltatók tekintetében nem tesz különbséget az egy fős egyéni vállalkozók és a több száz munkavállalót foglalkoztató munkáltatók között. A tevékenység, munkakörnyezet szempontjából a munkáltatók feladata a kockázatbecslés elkészítése, már 1 fő alkalmazott foglalkoztatása esetén is.

Enetto kockázatbecslés

Enetto kockázatbecslés

A munkahelyi kockázatértékelés magában foglalja a veszély azonosítását, a veszély jellemzését, az expozícióbecslést, a kockázat jellemzését és a veszélyforrások felkutatását. Munkáltatóval, munkavédelmi felügyelővel együtt a munkahely bejárása és munkakörönként a kockázatbecslés elvégzése, tanácsadás a védőfelszerelések beszerzésére és használatára , a rizikófaktorok meghatározása, a balesetveszélyes munkakörök felmérése, veszélyforrások felkutatása, szükség esetén zajszűrés és a dolgozók egészségügyi vizsgálata. Új belépők orvosi alkalmassági vizsgálatának elvégzése figyelembe véve a munkakörhöz szükséges feltételeket, hivatásos jogosítványok érvényesítése, hosszabbítása.

Kalocsai Ákos

Kalocsai Ákos

Mi az a biológai kockázatértékelés, kockázatbecslés? Azokban a munkakörökben, ahol fertőzés veszély, vagy járványveszély lehetősége áll fenn, biológiai kockázatértékelést kell végezni. A biológiai kockázatbecslés, kockázatértékelés az alapja szükséges egyéni védőeszközök, illetve a munkaköri védőoltások meghatározásának. Munkakörökhöz kapcsolódó védőoltási kötelezettség: A munkáltató köteles a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető biológiai kockázatokat, a munkahelyi expozíciót (veszélyeztetettséget) a külön jogszabályban foglaltaknak megfelelően felmérni. Ennek csökkentése érdekében - a foglalkoztatás feltételeként - a külön jogszabály szerint biztosítania kell az adott veszélyeztetett munkakörben foglalkoztatott dolgozók védőoltását. A veszélyeztetett munkakörök felméréséhez a munkáltató kérésére a városi intézet segítséget nyújt. Biológiai kockázatértékelés és kockázatbecslés a biológiai kóroki tényezők vonatkozásában: Biológiai tényezők; a mikroorganizmusok - beleértve a genetikailag módosított mikroorganizmusokat -, a sejttenyészetek és emberi belső élősdiek, amelyek fertőzést, allergiát vagy mérgezést okozhatnak.

Kémiai kockázatbecslés

Kémiai kockázatbecslés

A kémiai kockázatértékelés / becslés során a munkavállalókat érő, a kémiai anyagok által okozott expozíciót vizsgáljuk. Felhívjuk a munkáltatók figyelmét, hogy a biztonsági adatlapok megléte nem kémiai kockázatbecslés és ezt a hatóságok nem fogadják el. Kockázatjellemzés determinisztikus dózishatás. Összefüggéssel jellemezhető fizikai, illetve kémiai kóroki tényezők esetében. Vagyis az adott anyagnak AK (és CK) értéke van -e, ha igen akkor a határérték alatti kockázat megközelítőleg 0. A határérték feletti értékek egészségkárosodást okozhatnak, melynek súlyossága attól függ, hogy a mért koncentráció mennyivel haladja meg a határértéket. Ha a veszélyes anyagnak nincs AK értéke NAOEL értékeit használjuk Több veszélyes anyag van jelen a munkatérben a 25/2000 (IX.30.) EüM-SzCsM/Munkahelyek kémiai biztonságáról, 1. számú melléklete a munkahelyi levegőben megengedett AK, CK értékei, illetőleg eltűrhető MK, érétékei/ rendelet szerint az additív képletet használjuk. Maximális koncentráció: a műszak során eltűrt legmagasabb koncentráció, jelölése: MK, a maximális koncentrációban végzett munka esetében a dolgozó teljes munkaképes élete során (18-62 évig) a potenciális halálos kimenetelű egészségkárosító kockázat (rosszindulatú daganatos megbetegedés kockázata) 1:105/év (10 mikrorizikó/év)

Képernyő előtti munkavégzés

Képernyő előtti munkavégzés

Teljes körű munkavédelmi szaktevékenység. Hatóság orientált szemlélet. Kimagasló szakmai felkészültség, széles kapcsolatrendszer. Az általunk készített munkavédelmi dokumentációk minden esetben megfelelnek a hatályos jogszabályoknak és kielégítik a legmagasabb szakmai elvárásokat. Kockázatértékelések, munkavédelmi oktatások, gépvizsgálatok, egyéni védőeszköz juttatás rendjének dokumentációi, szakvélemények, balesetvizsgálatok, szaktanácsadás, munkavédelmi szempontú bejárások. Az árképzési stratégiánk az ésszerűség alappillérjére támaszkodik.

Hirdetés
Kockázatbecslés CD

Kockázatbecslés CD

Ha szeretné erőfeszítés nélkül nyomon követni a jogszabályi változásokat, és egyszerűen, az utánajárást elfelejtve készíteni munkáltatója vagy megbízói kockázatértékelését, figyelmébe ajánlom a Fórum Média Kiadó gondozásában megjelenő Kockázatértékelés című egyedülálló, kézikönyvvel kiegészített szoftverünket. A program segítségével könnyen, gyorsan megtalálja az Önnek szükséges vizsgálati szempontokat, amelyek az adott területre vonatkozó előírások alapján készülnek, és a jogszabályi változásokat folyamatosan követve frissülnek. Arra is lehetősége van, hogy egyedileg állítsa össze az Ön számára legalkalmasabb kockázatértékelési szempontokat a CD-n megtalálható (valamely előíráson alapuló) sok ezer kérdés segítségével.

Munkahelyi kockázatbecslés

Munkahelyi kockázatbecslés

A Munkavédelmi törvény (1993. évi XCIII. Törvény) IV. fejezet, 54. § (2) bekezdése szerint Ha a tevékenység szervezett munkavégzés keretein belül történik és a munkáltatónak legalább egy fő alkalmazottja van, akkora munkavédelmi kockázatértékelést kötelező elvégeztetnie, még akkor is, ha nem veszélyes tevékenységet folytat. A munkáltató a (2) bekezdésben meghatározott kockázatértékelést és megelőző intézkedéseket első alkalommal legkésőbb a munkáltató tevékenységének megkezdésétől számított egy éven belül, veszélyes tevékenység esetén hat hónapon belül, azt követően indokolt esetben köteles elvégezni és azt évenként felülvizsgálni. Indokolt esetnek kell tekinteni különösen a kockázatok (munkakörülmények, az alkalmazott technológia, veszélyes anyag, készítmény, munkaeszköz, munkavégzés) lényeges megváltozását, illetőleg új technológia, veszélyes anyag, munkaeszköz, munkaszervezés bevezetését, alkalmazását. Soron kívül kell elvégezni, illetve felülvizsgálni a kockázatértékelést, ha a kockázatok lényeges megváltozásával munkabaleset, fokozott expozíció, illetve foglalkozási megbetegedés hozható összefüggésbe.

Szív kockázatbecslés

Szív kockázatbecslés

Milyen esélyem van, hogy infarktust kapjak? Számokkal kifejezhető-e, mekkora a szívbetegség kockázata? Megtudhatja az Ön egyéni kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság, az Európai Szívhálózat és más szakmai szervezetek ajánlásán alapuló online rizikó kalkulátorunkból. A legfrissebb szakmai ajánlásban megjelent kockázati táblát és más adatokat felhasználva kiértékeljük az Ön személyes rizikóját.

Szív- és érrendszeri kockázatbecslés

Szív- és érrendszeri kockázatbecslés

Tisztelt Felhasználónk! Alkalmazásunk segítségével felmérheti, hogy az Ön esetében mekkora a valószínűsége a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A kérdőív segítségével a kockázatot csak becsülni tudjuk, ezért a kiértékelés során egy kockázati tartományt fogunk megadni, amely a válaszok alapján Önre jellemző. Az egészséges életmód egyik fontos, ám nehezen számszerűsíthető tényezője a helyes táplálkozás. A helytelen étrend jelentősen megnöveli egyes szív- és érrendszeri megbetegedések (magas vérnyomás, érelmeszesedés) kialakulásának valószínűségét. Alkalmazásunk második részében megvizsgálhatja, hogy az Ön étrendje miben és milyen mértékben tér el az optmálistól. A felmérés a Cordelia szív- és érrendszeri kockázatfelmérő és tanácsadó oldal alapján, a Veszprémi Egyetem szakembereinek közreműködésével készült. A felmérés nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot! A kockázatbecslés korlátai: A kockázatbecslés csak 32 évesnél idősebb egyéneknél végezhető el. A kockázatbecslés ezen változata a következő betegségek esetén nem alkalmazható: - agyérbetegség, koszorúér betegség, végtagi érbetegség és cukorbetegség. Ha Ön a felsorolt betegségek közül bármelyikkel rendelkezik vagy nem múlt még el 32 éves, akkor a rendszer a kitöltött kérdőív alapján életmód tanácsot ad illetve megvizsgálja a hajlamosító tényezőket.

Teljes körű kockázatértékelés

Teljes körű kockázatértékelés

Teljes körű kockázatértékelés és kémiai kockázatbecslés Minden munkáltatónak rendelkeznie kell teljes körű munkahelyi kockázatértékeléssel, melynek megfelelőségét az OMMF (Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség) ellenőrzi, s melynek elkészítése munkabiztonsági szaktevékenység. Ennek lényege, hogy nemcsak a munkafolyamatok során előforduló kockázatokat azonosítjuk, hanem konkrét intézkedéseket határozunk meg a balesetek, megbetegedések megelőzésére. Emellett különösen fontos az ÁNTSZ által rendszeresen ellenőrzött Kémiai biztonság területe, a felhasznált, gyártott, forgalmazott, stb. veszélyes anyagokra vonatkozó kémiai kockázatbecslés elkészítése, melyet munkaegészségügyi, foglalkozás- egészségügyi szakember készíthet el.

Tuti menü