Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Foglalkozás egészségügy - Ergonómia képes leírás - Foglalkozás egészségügy.tlap.hu
részletek »

Foglalkozás egészségügy - Ergonómia - Foglalkozás egészségügy.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: foglalkozasegeszsegugy.tlap.hu » Foglalkozás egészségügy - Ergonómia
Keresés
Találatok száma - 8 db
Az ergonómia célja

Az ergonómia célja

Az ergonómia az embert helyezi a termelés, a munkavégzés középpontjába. Célja a szűkebb és tágabb munkakörnyezet, a gépek, munkaeszközök emberhez igazítása, az emberi adottságoknak lehető legjobban megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítása, annak érdekében, hogy a munkát végző személy a lehető legmagasabb teljesítményt érje el, képes legyen megőrizni, illetve munkája során tovább fejleszteni szellemi és fizikai teljesítőképességét, megőrizni egészségét, biztonságát, testi épségét. Az ergonómia célja az is, hogy megkönnyítse a munkát végző ember feladatellátását és biztosítsa tevékenységének hatékonyságát. A hatékonyság ergonómiai értelmezése széles körű, azaz nemcsak az éppen végzett munkatevékenységre terjed ki, hanem arra is, hogy hosszú távon a munkavégzés során ne lépjenek fel egészségkárosító hatások, és a lehető legkisebb legyen a balesetek kockázata is. Az ergonómia alkalmazásának sikere megmutatkozik a termelékenység növekedésében, és az ember munkavégző képességének hosszú időre szóló megőrzésében, sőt növelésében. Az ergonómia feladatai közé sorolható az emberi hibák, az emberi tévedések csökkentése is. Ergonómiai probléma, ha a munkafeladat, a munkahelyek és a munkakörnyezet, illetve a munkát végző ember nem felelnek meg egymásnak. Az ergonómiai problémamegoldás célja, hogy az emberi igényeknek jobban megfelelő munkaköröket és munkahelyeket tervezzünk.

BME Ergonómia

BME Ergonómia

Tanszékünk, az Ergonómia és Pszichológia Tanszék oktatási profilját a nevében is meghatározott kettős, de szorosan kapcsolódó szakmai területek határozzák meg. Oktatási és kutatási munkánkat a sokszínűség és interdiszciplinaritás jellemzi. Oktatóink között mérnökök, menedzserek, pszichológusok és tanárok vannak, akik munkájukat nemcsak egy-egy szakmai területen művelik, hanem gyakran összekapcsolódnak ezek a területek, és új tantárgyak, kutatási utak alakulnak ki. Fő területeink az ergonómia és a pszichológia oktatása mellett tanítunk termékmenedzsmentet és részt veszünk a tanárképzésben is. Évtizedek óta meghatározóak vagyunk a munka- és szervezetpszichológiai képzésben. Oktatási tevékenységünk egyik központi területe a készség- és személyiségfejlesztés, melynek forrásai a projektek és a tréningek, ahol személyre szabottan foglalkozunk a hallgatókkal és a hallgatói feladatokkal. Ezekben a folyamatokban kiemelten fejleszthetőek a tehetséges fiatalok, akikkel nagy figyelemmel foglalkozunk. Meghatározó törekvésünk a hallgatók fejlesztése olyan módszerekkel, melyek lehetővé teszik a hallgatók számára tudásuk minél szélesebb körű fejlesztését és szakmai kipróbálását. Szemléletünket a hallgatóbarát nézőpont és gyakorlatközpontú képzés határozza meg.

Ember és a technika

Ember és a technika

Az ergonómia tudománya foglalkozik az ember és a technikai berendezések kapcsolatával. Legfontosabb feladata, hogy megmondja milyen legyen az a gép, vagy berendezés, ami a legjobban illeszkedik az emberi fizikai és szellemi adottságaihoz, képességeihez. Nagyon fontos, hogy az eszköz ne károsítsa semmilyen formában az embert. Se szellemi, se fizikai tekintetben. Most azt fogjuk áttekinteni, hogy milyen formában veszélyeztetik az embert a technikai berendezések. - Testhelyzet: Az egyik legfontosabb ergonómiai kérdés, hogy milyen testtartással ülünk a számítógép előtt. Rossz pozíció esetén nagy megterhelésnek van kitéve a derék, a hát, a nyak, sőt rossz kéztartásnál a csukló, és az ujjak is. Fontos, hogy helyesen állítsuk be a szék és az asztal magasságát. A comb legyen vízszintes, a talp pedig mindig érjen le a földre. A monitor teteje legyen a szemmel egy magasságban, vagy valamivel az alatt, és 50-70 cm távolságban. A helytelen kéztartás ínhüvelygyulladást, ízületi fájdalmakat okozhat. Ennek elkerülése érdekében kezünket tartsuk vízszintesen, és mindig használjunk csuklótámaszt. Rendszeresen iktassunk be pihenőket, és rövid tornával mozgassuk meg testünket.

Foglalkozás egészségügy magazin hírek
Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
Mikor forduljon orvoshoz ízületi... A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. A rheumatoid arthritis tünetei időről-időre megjelenhetnek, aztán elmúlhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbi panaszok: Az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek...
Modernebb lesz a bonyhádi kórház
Modernebb lesz a bonyhádi kórház Korszerűsítik a bonyhádi kórházat és rendelőintézetet 264 millió forintos...
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az... A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor...
Ergonómia szó jelentése

Ergonómia szó jelentése

Az ergonómia a munkafolyamatokkal, illetve ezeknek az ember számára gazdaságos és a legkisebb erőkifejtést igénylő kialakításával foglalkozó tudomány. Eredete: görög Forrás: Offina egyetemes lexikon

Ergonómia világa, küldetés

Ergonómia világa, küldetés

Ergonómia az a tudomány, amely az emberek és egy rendszer más elemei közötti interakciók tanulmányozásával foglalkozik, és az a mesterség, amely elméleti alapelveket, adatokat és módszereket alkalmaz a tervezésben, annak érdekében, hogy optimalizálja az emberi jólétet és az egész rendszer teljesítményét. Az ergonómusok hozzájárulnak a munkafeladatok, munkakörök, termékek, környezet és rendszerek megtervezéséhez és értékeléséhez azzal a céllal, hogy kompatibilissé tegyék az emberek szükségleteivel, képességeivel s korlátival.? ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszerrel működő DSGI Ergonómiai Mérnöki Iroda Kft-t azzal a céllal alapítottuk, hogy az ergonómiai elméleti ismereteinket és gyakorlati tapasztalatainkat a hazai termelő és szolgáltató vállalkozások szolgálatába állítsuk. Az ergonómia számunkra folytonos kihívást jelent, melynek célja megteremteni az ember és az általa alkotott környezet harmóniáját.

Informatikai ergonómia

Informatikai ergonómia

Fejlett társadalmunkban egyre inkább többet kényszerülünk abba a pózba, amely őskori elődeink testtartására emlékeztet. Napjainkban a munka lassan egyet jelent azzal, hogy ülünk a számítógép előtt és görnyedünk. Görbítjük immáron kiegyenesedett gerincünket. Miközben életünk a technikának köszönhetően rohamosan kényelmesedik, ezalatt egyre inkább veszélybe kerülhet az egészségünk. Igen hosszú evolúciós folyamat volt, ami ekkora változást produkált a tartásunkon, de azért az jóval rövidebb ideig tart, míg beszerzünk egy görbe hátat magunknak. Szerencsére ez nem egyik napról a másikra történik. Mindemellett a számítógép használat nem csak egészségügyi, hanem pszichológiai problémákat is felvet. Például az ember elveszítheti motivációját. Érdemes manapság egy kis figyelmet szentelnünk az informatikai ergonómiának, ami ezekkel a problémákkal foglalkozik. A dolog komolyságát bizonyítja, hogy az egyetemeken, főiskolákon már oktatják ezt a területet. (Pl. a Budapesti Műszaki Egyetemen a pszichológia és ergonómia tantárgy részeként tanítják, a Veszprémi Egyetem Képfeldolgozás és Neuro-számítógépek Tanszékén pedigönálló kurzusként fogják bevezetni.)

Irodai ergonómiai felmérés

Irodai ergonómiai felmérés

A foglalkozás egészségügyben egyre nagyobb szerepet kap a céges ergonómia, mind bútorzati értelemben, mind gerincvédelmi vonalon. Az munkavállalók gerincvédelme érdekében dolgoztuk ki speciális programunkat. Az egészségprogram során megvizsgáljuk a gerincet, a tartó izomzatot és ízületeket, majd a kapott eredményeket közösen értékeljük a munkavállalóval. Az értelmezést követően megtanítjuk számukra, hogy milyen gyakorlatokkal tudják javítani vagy elkerülni a vázizomzati megbetegedéseket. Többféle programcsomagot dolgoztunk ki, amely hosszabb vagy rövidebb távú megoldást biztosít a cégeknek.

Magyar Ergonómiai Társaság

Magyar Ergonómiai Társaság

A MET feladata, célkitűzései A Magyar Ergonómiai Társaság célkitűzése hozzájárulni a magyar munka- és termékkultúra, valamint a munkafeltételek javításához. Társaságunk célja az ergonómiai szakmakultúra erősítése, összefogása azért, hogy a gyártás, termékek és szolgáltatások területén az emberi szempontok - a gazdasági célkitűzések megvalósítását segítve - jobban érvényesüljenek. Szakmai fórumot biztosítunk az ergonómiával hivatásszerűen dolgozók számára; információt, képzést és szolgáltatásokat nyújtunk az érdeklődőknek, felhasználóknak. Egyik legfontosabb feladatunk: tagjaink információ-ellátása, az információs folyamatokba (európai és világhálózat) történő bekapcsolásuk. Fontos feladatunknak tekintjük az együttműködést a hazai érdekvédelmi szervekkel, az állami koordinációt ellátó intézményrendszerrel, a hazai és külföldi szakmai szervezetekkel. Feladataink között szerepel a különféle szakmai rendezvények szervezésének koordinálása. Évenként megszervezzük az Ergonómiai Nyári Egyetemet nemzetközi részvétellel, és néhány tematikus szakmai napot.

Tuti menü