Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Foglalkozás egészségügy - Betegségek képes leírás - Foglalkozás egészségügy.tlap.hu
részletek »

Foglalkozás egészségügy - Betegségek - Foglalkozás egészségügy.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: foglalkozasegeszsegugy.tlap.hu » Foglalkozás egészségügy - Betegségek
Keresés
Találatok száma - 7 db
Az ionizáló sugárzások

Az ionizáló sugárzások

A Föld, a földi élet és az emberiség minden időkben ki volt téve a környezetből érkező ionizáló sugárzások hatásainak. Erről azonban mit sem tudtunk a XIX. század végéig, a röntgensugárzás és a természetes radioaktív anyagok sugárzásának felfedezéséig. Ezen felfedezéseket osztatlan lelkesedés fogadta, mivel mind az orvosi diagnosztika, mind a rák gyógyítása terén addig hallatlan lehetőségeket, illetve reményeket kínált fel ez a gyorsan fejlődő új tudomány. Az ionizáló sugárzások később megismert nemkívánatos hatásai és főképpen a II. világháború végének és a hidegháború kezdetének sokkoló eseményei a lakosságban ellenérzéseket ébresztett a nukleáris technológiákkal szemben, hiába mutattak fel óriási eredményeket az atomenergia békés célú felhasználása terén. A nukleáris technológiákkal kapcsolatos indokolatlan ellenérzések eloszlatásához a sugárvédelemmel kapcsolatos ismeretek tanítása a legfontosabb.

Higanymérgezés

Higanymérgezés

Higany kerülhet a szervezetbe fertőtlenítőszerekből, faimpregnáló szerekből, halakból, bizonyos orvosságokból és oltásokból, amelyekben konzerválószerként fordul elő. Az összes tanulmány szerint viszont felnőtteknél a legtöbb higany amalgámtömésekből és az azok kivételekor felszabaduló gőzből származik. A tünetek sokfélék és személyenként eltérőek lehetnek. Valószínűleg az érintett gyenge pontjaiban jelentkeznek először. Emiatt igen nehéz diagnosztizálni a higanymérgezést. A legtöbben nem gondolnak arra, hogy egy vesegyulladást ugyanaz idézhet elő, mint ízületi fájdalmakat, allergiát, remegést, bélgyulladást, lábzsibbadást, esetleg tanulási zavart vagy szellemi leépülést. A különféle esetek és kórképek alapján elmondható, hogy mindenkinél fellép legalább 5-10 tünet, amelyekből néhány domináns. Bizonyos tünetek a legtöbb mérgezettnél szerepelnek, pl. fáradékonyság, memóriazavarok. Az alábbi tünetlista alapjául több cikk és tanulmány szolgált.

Munkahelyi betegség

Munkahelyi betegség

A munkahelyi stressz jelenléte kihathat egész életedre, és megoldása sem egyszerű. Ezért a stressz újhullámának is nevezik. A munkahelyi stresszt külön kell kezelni az általános stressztől, hiszen nehezebben kezelhető és megoldható. jelenség terjedésének oka legfőképp a minket sújtó társadalmi kényszer, az elénk állított elvárási rendszer teljesítésének állandó, ránk nehezedő nyomása. A munkából adódó stressz a férfiakat érinti gyakrabban, mely leginkább az egyenetlen férfi-nőivezető megoszlásnak köszönhető (egész egyszerűen a felelősségteljesebb pozíciókat többnyire férfiak töltik be).

Foglalkozás egészségügy magazin hírek
Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
Mikor forduljon orvoshoz ízületi... A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. A rheumatoid arthritis tünetei időről-időre megjelenhetnek, aztán elmúlhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbi panaszok: Az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek...
Modernebb lesz a bonyhádi kórház
Modernebb lesz a bonyhádi kórház Korszerűsítik a bonyhádi kórházat és rendelőintézetet 264 millió forintos...
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az... A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor...
Ólommérgezés

Ólommérgezés

Az apránként a szervezetbe kerülő ólom, felnőtt korban vérszegénységhez vezet, károsítja az idegeket, magas vérnyomást okoz rosszabb esetben, szív és érrendszeri betegségeket. Gyerekeknél a magas ólomszint, a szellemi fejlődést gátolja, így tanulási és viselkedési zavarok alakulnak ki. Az ólmot tartalmazó anyagok által előidézett mérgezés, lehet hasi is, ez az úgynevezett ólomkólika, de az ólommérgezés vesebántalmakat is előidézhet. A beteg nyálában felgyülemlő ólom, kék szegélyt alkot a fogíny körül. Azon gyerekeknél, akik ólmot tartalmazó festékkel kifestett helyiségben élnek, megfigyelhetők az ólommérgezés tünetei. A 90-es években, az USA-ban végzett kutatások kimutatták, hogy a szegényebb rétegeknél, a két éves gyerekek csaknem 12%-a enyhén, 4,3%-a mérsékelten, 1%-uk pedig erőteljesen ólommal vannak mérgezve. Magyarországon ennél jobb a helyzet. Az ólommentes benzinre való átállás, sokat segített a nagyvárosi ólomszennyezéssel szemben.

Szilikózis

Szilikózis

A szilikózis egy tipikus foglalkozási betegség, a sziliícium-dioxid tartós belégzése esetén alakul ki. A tüdő restriktív megbetegedése, mely annak heges, rostos átalakulásával jár. A betegség leginkább a bányászokat, kőfaragókat, és a fazekasokat sújtja, ők vannak kitéve a leginkább a szilikapornak. A betegség lassan alakul ki, évek alatt, de ismert gyors lefolyású, akut formája is. Utóbbi akkor alakul ki, ha rövid idő alatt nagy mennyiségű port lélegez be az ember. A por folyamatos belégzése légzési elégtelenséghez vezet, legjellemzőbb tünetei a légszomj és a nehéz légzés, de súlyos esetben oxigénhiányos állapot, vagy a szív jobb felének elégtelensége is kialakulhat. Mivel a szilícium-kristályok igen apró méretűek, így képesek eljutni a legkisebb léghógyagocskákba is, ahol lerakódnak. Itt egyes makrofágok bekebelezik a kristályokat, így aktiválódnak, lebontani azonban a kristályokat nem képesek. Ezek az aktivált makrofágok sok olyan anyagot termelnek amelyek a betegség kialakulását segítik.

Vibráció okozta megbetegedések

Vibráció okozta megbetegedések

A modern munkakörnyezetben nemcsak a veszélyes vegyi anyagok vagy a zaj, hanem gyakran mechanikus vibráció is veszélyezteti a munkavállalók egészségét. A vibrációs ártalmak a mindennapi gyakorlatban előforduló foglalkozás-egészségügyi problémák közé tartoznak. A vibráció a gépek működése következtében keletkezik, és ráterjedve a gép kezelőjére, annak szervezetében kóros elváltozásokat okozhat. E kóros eltérések összessége a vibrációs ártalom. A rezgés hatása az emberi szervezetre A kéz-kar- (helyileg ható, lokális, szegmentális) vibráció esetében a rezgések a kézen át - a vibrációs hatást keltő kéziszerszám vagy a munkadarab közvetítésével - jutnak be a szervezetbe, ezért a tünetek a felső végtagon jelentkeznek. A 70 Hz feletti rezgések a bőrben, valamint a bőr alatti kötőszövetben, a 30 Hz alattiak elsősorban a csontrendszerben nyelődnek el. A kórkép neve kéz-kar-vibrációs szindróma, amely jól definiált klinikai tünetcsoport, egyedi esetben is - legalább is a nagy valószínűség határáig - diagnosztizálható. A kéz-kar vibráció okozta egészségkárosodások a felső végtagokon (a kezeken, az alkaron, a csukló-és könyökízületekben) jelentkeznek és három szervrendszert érintenek.

Zaj okozta betegség

Zaj okozta betegség

A zaj okozta halláskárosodást egy nagyon hangos zaj egyszeri expozíciója, vagy gyakran ismétlődő, huzamosabb ideig tartó hanghatások okozzák. A zene eredményezte halláskárosodás oka általában az, hogy az ember évekig mérsékelten magas zajszintnek van kitéve, mely gyakran magában foglal nagyobb, hangosabb csúcsokat is, mint például zenénél a cintányérok. Élettani hatás A fül három részből áll: külső, közép és belső fülből. A zaj okozta halláskárosodás szinte mindig hatással van a belső fülre, ahol a hallás egyik központi szerve, a csiga található. Ez egy hihetetlenül bonyolult, folyadékkal teli mechanizmusként működik, melyben több ezer beágyazott szőrszál szerű sejtet találunk. Előre hátra mozogva reagálnak a középfülbe érkező hanghullámokra. A hang elektromos jellé alakul a folyamat során, melyet a hallóidegek továbbítanak az agynak. Sajnos ezek a szőrsejtek hiába masszívak, nem bírják az állandó, éveken át tartó magas szintű terhelést, ennek eredményeként hajlamosak megtörni, így az elektromos jeleket nem tudják megfelelően közvetíteni. Sajnos nincs ismert gyógymód a szőrsejtek károsodására, ha egyszer megsérülnek, nem lehet visszafordítani a folyamatot, mivel a sejtek mechanikája egyszerűen elhasználódik az idő során. Ahogy öregszünk, egyre kopottabbá válnak, ha pedig folyamatosan közepes és magas szintű hangoknak tesszük ki őket, sokkal gyorsabban történik meg.

Tuti menü